Икономиката на Франция се сви с 0,1% през третото тримесечие (юли-септември) спрямо предходните три месеца, според доклада на Националния статистически институт Insee, който представи окончателните икономически данни.

При предварителните данни обявени преди месец, беше съобщено, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се увеличи с 0,1% за тримесечието. В рамките на ЕС, френската икономика е втората по-големина след германската, а в световен мащаб е 7-ма.

Както е известно, германската икономика вече е в техническа рецесия. А икономиката на Италия, която е трета в ЕС и 8-ма в света, през третото тримесечие спря да расте - както на годишна база, така и на тримесечна.

Рецесия грози икономиката на еврозоната още тази година

Рецесия грози икономиката на еврозоната още тази година

Брутният вътрешен продукт в страните членки на еврозоната, е спаднал с 0,1% през третото тримесечие

Експертната консенсусна прогноза, представена от Trading Economics, не предвиждаше преразглеждане на оценката за БВП на Франция за третото тримесечие, т.е. съвпадаше с предваритерната оценка на официалната статистика.

При предварителната оценка на БВП на Франция беше съобщено още, че икономиката през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година е нараснала с 0,7%. Сега навярно тази оценка ще се понижи до 0,5%. Това показва, че френската икономика продължава да расте на годишна база, макар и бавно, т.е. не е навлязла (все още) в рецесия, както германската.

За сравнение, БВП на Франция през второто тримесечие на годината нарасна с 0,6% спрямо предходните три месеца и се увеличи с 1,2% на годишна база.

Потребителските цени във Франция през ноември 2023 г., изчислени по френските стандарти, са се повишили с 3,4% на годишна база, след ръст от 4% през октомври, показват предварителните данни на Националната статистическа служба Insee. Това е минималният темп на растеж от януари 2022 г. Спрямо предходния месе, цените на потребителските стоки са се понижили с 0,2%.

Забавянето на инфлацията се дължи на сравнително малкото увеличение на цените на енергоносителите и услугите, отбелязват от Insee.

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо

Същевременно, на годишна база износът през периода юли-септември е намалял с 1,4% - след ръст от 2,4% за предходното тримесечие. А вносът на Франция през третото тримесечие се е понижил с 0,5% на годишна база, след ръст от 2,5% за второто тримесечие.

Потребителските разходи са се увеличили с 0,7% през последното тримесечие. Същевременно държавните разходи са се повишили с 0,4% на тримесечна база, а нарастването на бизнес инвестициите е с 1%.

Икономиката на Италия спря да расте

Още една голяма европейска икономика спря да расте

Засега не се очаква изпадането й в рецесия на годишна база