Обемът на брутния вътрешен продукт на страните от Г-20 през първото тримесечие е нараснал с 0,8% в сравнение с предходните три месеца, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този начин икономиката на Г-20 се върна на предпандемичното си ниво. Обобщените данни обаче прикриват големи разлики между държавите.

Ръстът на икономиките на Индия, Турция и Китай, чийто обем през четвъртото тримесечие надмина показателите преди разпространението на COVID-19, продължи в началото на тази година - съответно с 2,1%, 1,7% и 0,6% .

БВП на Австралия през периода януари-март се е увеличил с 1,8%, на Южна Корея - с 1,7%, а на Бразилия - с 1,2%, връщайки към показателите от нивото преди пандемията.

Междувременно останалите държави от Г-20 все още не са се възстановили напълно от кризата с коронавирусната зараза.

Ръстът на БВП на САЩ се ускори до 1,6% от 1,1% през четвъртото тримесечие. Икономиката на Италия нарасна с 0,1%, след като през октомври-декември спадна с 1,8%.

В същото време темпът на растеж на БВП в Индонезия се забави (до 1,6% от 2,3%). Канада (с 1,4% от 2,2%), Южна Африка (до 1,1% от 1,4%) и Мексико (до 0,8% от 3,2%).

Германия отчете през януари-март икономически спад с 1,8%, Великобритания - с 1,5%, Япония - с 1% и Саудитска Арабия - с 0,1%. В допълнение, БВП на Франция продължи да спада - с 0,1% през първото тримесечие, след като спадна с 1,5% през предходните три месеца.

Икономиката на Европейския съюз като цяло се сви през януари-март с 0,1% (след спада с 0,4% през четвъртото тримесечие), на еврозоната - с 0,3% (-0,6%).

Като цяло БВП на страните от Г-20 през първото тримесечие в сравнение със същия период на 2020 г. се е увеличил с 3,4% след спад с 0,7% през периода октомври-декември. Най-значителните темпове на годишен растеж са показани от Китай (+ 18,3%), а най-лош резултат е в Обединеното кралство (-6,1%).

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка, Южна Корея, Япония и Европейския съюз.