Икономиката на Украйна ще се свие с почти една трета през 2022 г., което е повече от очакваното. Това би се случило при сценарий, при който войната приключи тази година, съобщава Европейската банка за възстановяване и развитие.

Спадът, който се очаква е по-сериозен от прогнозата на ЕБВР през март, когато се очакваше свиване от 20%.

Войната срина търговията с енергия, селскостопански стоки и торове и наруши веригите за доставки, което доведе до по-бавен растеж в Източна Европа. Цените на газта в Европа се покачиха до исторически връх, което допълнително подклажда инфлацията в региона и поставя производителите в неизгодно положение в сравнение е компании от САЩ например, където газът е до четири пъти по-евтин, уточни ЕБВР.

"Освен въздействието от войната, селскостопанското производство е възпрепятствано от липсата на горива, достъп до семена, торове и оборудване", се казва в доклада на банката.

Украйна отговаря за 10% от световния износ на пшеница, 14% от износа на царевица и 37% от слънчогледово олио. Не се очаква да може да обработи дори 20%-30% от земеделските си земи.

Според прогнозите тази година ще бъде договорено прекратяване на огъня и възстановяването на страната може да започне през 2023 г., като се очаква икономиката да нарасне с 25% през следващата година.

Войната показа и уязвимостта в глобалните вериги за доставки според ЕБВР. Две украински компании например са отговорни за около 35% от глобалните доставки на ключов компонент за производството на полупроводникови чипове.