Най-бързо растящата голяма икономика в света страната е изправена пред най-слабия ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за последното десетилетие. И това я поставя зад близките до нея Китай и Индонезия. Индия е изправена не само пред това, но и пред забавяне на вътрешното търсене и проблеми в банковата система.

Това прави още по-трудна задачата на премиера Нерендра Моди да поддържа доброто представяне на третата най-голяма азиатска икономика, както и осигуряването на достатъчно работни места за над 10 милиона млади хора, които навлизат на пазара на труда там всяка година.

Защо растеж от 5% е лоша новина за Индия?

Ако за много развити икономики подобен ръст на БВП изглежда непостижим, то за бурно развиващите се страни и особено за Индия този резултат е повече от незадоволителен. Очакванията на статистическата служба в страната са до края на фискалната година, приключваща на 31 март, растежът да не мине 5 на сто.

Това е значително под постигнатия резултат през 2017 година, когато БВП отчете ръст от 8,2%. Също така е и най-слабото представяне на индийската икономика от кризата насам.

Нещо повече - според прогнозата на правителството производството ще нарасне с едва 2% при резултат от 6,9% за предходната година, а експанзията на доминиращият сектор на услугите ще се забави до 6,4% от 7,7% през 2018 година.

На фона на всичко това трябва да се отбележи и слабото потребление, което допринася за около 60% от БВП на Индия. Това от своя страна в по-дългосрочен план може да доведе до натрупването на необслужвани кредити в банковия сектор, а по-късно да доведе и до ограничаване на кредитирането.

Ситуацията се влошава допълнително от по-слабо потребителско доверие при безработица, достигаща 40-годишен връх.