Въпреки обтегнатите отношения между Китай и Индия, двете съседки отново са ключови партньори в търговията. Поднебесната империя пак е най-големият търговски партньор за Индия, показват последните данни.

И тези резултати идват въпреки тежкия конфликт по границата между двете държави през миналата година, както и блокирането на 220 китайски технологични приложения от страна на Делхи, пише BBC.

Всички тези предпоставки не са спрели Китай да изпревари САЩ през 2020 година и да си извоюва отново позицията на топ търговски партньор на Индия. Двустранната търговия между двете съседки през изминалите 12 месеца възлиза на 77,7 милиарда долара.

Независимо, че този резултат е по-слаб от този за 2019 година, когато тя възлизаше на 85,5 милиарда долара, той е достатъчен за Китай да застане отново на тази позиция.

През последните няколко години властите в Делхи полагат сериозни усилия, за да намалят зависимостта си от вноса от своята съседка. Все още обаче страната разчита до голяма степен на Китай за импорта на машини, телекомуникационно оборудване и домашни потреби.

Общият размер на вноса от азиатската страна възлиза на 58,7 милиарда долара. Тази сума е по-голяма от общия импорт на стоки и услуги от САЩ и Обединените арабски емирства, които са на второ и трето място като въдещи търговски партньори за Индия.