През третото тримесечие на 2015 г. Индия успя да изпревари Китай по икономически растеж с ръст от 7,4% на брутния вътрешен продукт (БВП) при резултат от 7% за предходното тримесечие, пише BBC. Положителната тенденция е стимулирана от по-голямото вътрешно търсене и увеличението в производството.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на азиатския тигър беше стимулирано от ниските цени на основните суровини, които от своя страна намалиха цената на износа на петрол и злато.

Междувременно тази седмица предстои Централната банка на Индия да проведе заседание, на което да обсъди лихвените проценти. Миналия месец те бяха орязани наполовина до 6,75%.

Междувременно миналия месец Световната банка намали прогнозите си за икономическия ръст в развиващите се страни от Източна Азия и Тихоокеанския регион през тази и следващата години. Очакванията са помрачени от риска за рязко забавяне на китайската икономика и очакваното повишение на основните лихвени ставки в САЩ.

Новите предвиждания на Банката сочат, че икономиката на региона, включително тази на Китай, ще нарасне с 6,5 на сто през 2015 г. и с 6,4 на сто през следващата, след ръст от 6,8 на сто през 2014 година.