Индонезийският министър на морското дело и инвестициите Лухут Бинсар се надява Индонезия да стане четвъртата по големина икономика в света до 2045 или 2050 г., съобщава ANTARA. Със своето население от над 266 милиона души, страната сега е четвърта по население в света.

Според министъра, при запазване на високия си икономически растеж, Индонезия е в състояние да стане четвъртата най-голяма икономика в света до 2050 година. Той е добавил, че страната има потенциал да увеличи значително и държавните си приходи.

"Всичко което правим, върви по план. Мисля, че до 2045 или 2050 г., ще станем четвъртата икономика в света. И в това няма нищо странно - нашият брутен вътрешен продукт (БВП) през 2030 г. се предвижда да бъде около 3 трилиона щатски долара", коментира Бинсар.

По думите му, "няма причина Индонезия да не е в състояние да продължи да расте икономически с високи темпове. Ако приемем, че икономическият растеж е средно 5,7% през следващите няколко години, нашите държавни приходи ще достигнат небивали досега нива", обяснява министърът.

По данни на ANTARA, икономическият ръст на Индонезия през третото тримесечие на 2022 г. е 5,7% на годишна база. Освен това, високите цени на суровините като въглища и стомана, увеличиха приходите от износ на страната.

Икономиката на САЩ остава най-голямата в света и през 2022 година. Следват икономиките на Китай, Япония, Германия и Великобритания. А икономиката на Индонезия тази година е на 16-о място в света.

На какво се дължи "експлозивния" икономически ръст на Индия

На какво се дължи експлозивния икономически ръст на тази огромна страна

Принос за ръста на БВП на страната има и Русия