Инфлация в Турция се ускори сериозно и стига 19-годишен връх на фона на финансовите сътресения в страната. Потребителските цени се покачват с 36% през декември на годишна база. Най-много се покачват разходите за транспорт, храна и други основни нужди за домакинствата.

Редица централни банки повишават лихвените проценти, в опит за охлаждане на инфлацията, но Турция гледа в другата посока, пише CNN.

Стойността на лирата пада с 44% спрямо долара през миналата година. На този фон вносът поскъпна значително. Цените на енергията и на много суровини се вдигнаха значително.

Според икономисти инфлацията може да достигне до 50% до пролетта, ако паричната политика не претърпи промяна.

"Лихвите трябва да бъдат повишени незабавно", смята Йозлем Деричи Сенгул от фирмата Spinn Consulting в Истанбул. По думите й централната банка едва ли ще действа.

Миналата година президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган смени ръководството на централната банка, а институцията намали лихвените проценти.

Според представители на местната власт в Истанбул разходите за живот са се повишили с 50% за година. Очаква се още почишение.

Междувременно рейтинга на президента Ердоган се срива точно преди планираните избори, насрочени за не по-късно от средата на 2023 г.