Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 20-годишен връх през януари, заради покачващите се цени на енергията. Цените на потребителските стоки се покачват за осми пореден месец. Увеличението стига до 48% през януари, в сравнение с 36,1% през декември. Това стана ясно от проучване на Bloomberg сред 19 икономисти.

Централната банка на Турция намали базовия си лихвен процент с 500 базисни пункта от септември, насърчавана от президента на страната Ердоган. Централната банка на Турция поддържа стабилни лихвени проценти през януари, но Ердоган подкрепя политиката, че по-високите лихвени проценти са в основата на покачването на инфлацията.

През януари традиционно се отчита висока инфлация в Турция. По-суровото време увеличава разходите за енергия, а това оказва натиск върху цените на храните и други стоки.

Компаниите за комунални услуги вече прехвърлят по-високи енергийни разходи върху потребителите и правителството установи исторически увеличения на цената на битовата електроенергия. Годишната инфлация в най-големият град и търговска столица на Турция Истанбул достигна 50,9% през януари, покачвайки се от 34,18% месец по-рано.

Според икономистите, за да се стабилизира отново лирата, централната банка ще трябва да повиши значително лихвите. Това коментира анализаторът от InTouch Capital Markets Пьотр Матис. Това обаче едва ли ще стане на фона на натиска на Ердоган.