Очакванията на инвеститори и анализатори по отношение на икономическото развитие в еврозоната и в глобален план се подобриха изненадващо силно през януари за трети пореден месец. Те демонстрират най-високото си ниво от ноември 2018-а година, пише Reuters, позовайки се на резултатите от актуалното изследване на аналитичния център Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на Sentix, определен от проучване, проведено между 2 и 4 януари, се повишава силно до 7,6 пункта от 0,7 пункта през декември миналата година и доста над осреднената пазарна прогноза за ниво на показателя от 2,6 пункта. Това представлява подобрение на индекса за трети пореден месец и негово най-високо ниво от ноември 2018 г. насам.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се подобри от 5,5 пункта през януари от -1,0 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от юни миналата година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи нарасна от 2,5 до 9,8 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от февруари 2018 година.

"Изглежда, че рецесията в еврозоната все още не е на дневен ред. Последните събития около Иран не изнервиха инвеститорите. По-важно за тях е увеличеният импулс в други региони на света, особено в Азия, както и леко отслабване на търговския спор между САЩ и Китай.", коментират от Sentix за резултатите от проучването, в което бяха интервюирани 932 инвеститори.

Аналогичното проучване за САЩ също показва подем на инвеститорските нагласи относно американската икономика в резултат на договорената "първа фаза" от търговското споразумение между Вашингтон и Пекин. Общият Sentix индекс на САЩ нарасна през януари до ай-високо ниво от май 2019 година от 15,9 пункта спрямо 11,6 пункта през декември. Индексът на текущата оценка се повиши от 27,0 до 31,0 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а). Показателят за икономическите очаквания в бъдеще нарасна от -2,8 пункта през декември до 1,8 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от февруари 2018 година.

Частичното търговско споразумение между двете най-големи световни икономики се отразява позитивно и върху инвеститорските нагласи по отношение на азиатския регион, изключвайки Япония. С общ Sentix индекс от 18,4 пункта, азиатският регион оглавява безспорно списъка на световните региони.

Аналогично на всички тези резултати, инвеститорските нагласи и в страните от Източна Европа също бележат подобрение, като общият Sentix индекс се повиши от 0,7 през декември до 5,4 пункта през януари, а индексът на текущата икономическа ситуация - от 0,3 до 3,8 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), а индексът на бъдещите икономически нагласи нарасна от 1,3 до 7,0 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от месец март 2018 година.

Междувременно данните на IHS Markit в понеделник показват, че съставният индекс за бизнес активност (PMI) на еврозоната през декември нарасна до максимум за четири месеца. Въпреки това стойността на показателя остава една от най-ниските след първата половина на 2013 година.