Докато всички се притесняват за състоянието на китайската икономика, една държава в Европа се справя повече от добре. За 2015 г. Ирландия отчита ръст от 7% , който е доста по-голям от този на САЩ и дори на Китай. Да не говорим за успех на страната сред останалите от Еврозоната.

Пикът обаче дойде след сериозен удар върху икономиката по време на финансовата криза и последвалата дълбока депресия. Две банки тогава фалираха, заради прекалено големия дял на лошите кредити. Дългът на държавата скочи до небесата, а безработицата достигна 15 на сто.

Само преди няколко години експертите предупреждаваха, че Ирландия, Испания и Португалия ще бъдат „следващата Гърция”. През 2013 г. Дъблин изтегли заеми на обща стойност от 67 милиарда евро, след като имотният пазар изпадна в колапс, а финансовата система се срина.

Днес обаче ирландците могат да се усмихнат доволно, защото икономиката им се възстановява блестящо от рецесията, а безработицата в страната е паднала до 8,6 на сто, пише CNN Money.

Каква е тайната на успеха при Ирландия?

“Пътят на успеха е в това, че Ирландия бързо отписа лошите кредити към банките и въведе радикални финансови реформи”, коментира Мартин Шулц, който е ръководител на компанията PNC Capital Advisors.

Промените в страната бяха свързани с ограничаване на разходите и фокусиране върху износа. И това определено беше хитър ход, като се има предвид отслабналото евро, което стимулира експорта.

Освен това Ирландия е възприемана като данъчен рай, като няколко големи американски корпорации преместиха там централните си офиси, за да спестят пари от налози.