Италианският енергиен гигант Eni обеща напълно да замени руския газ до 2025 г. Това би трябвало да се случи благодарение на развитието на големи LNG проекти от Африка до Близкия изток и големите открития в Източното Средиземноморие, пише Oilprice.

По думите на главния оперативен директор на Eni Гуидо Бруско италианският енергиен гигант "планира напълно да замени руския газ до 2025 г., подкрепен от находищата в Източносредиземноморския регион.

Освен това Eni ще инвестира 4,5 милиарда долара всяка година през следващите три години в дейности по веригата в няколко места, включително Катар, Конго, Египет и Алжир. Това обяви зам.-главният оперативен директор Кристиан Синорето.

Сметките за газ за септември ще бъдат с над 400% по-високи тази година

Сметките за газ за септември ще бъдат с над 400% по-високи тази година

Цената на синьото гориво ще е в размер на 353,21 лв./MWh

"Ангажираме се да инвестираме 4,5 милиарда долара годишно по веригата, за да осигурим нови газови доставки", заяви той.

Газът от Алжир ще се удвои до 18 милиарда кубически метра годишно до 2024 г. според компанията. От Северна Европа Eni планира да получи допълнителни 4 милиарда кубически метра газ.

В стратегическия си план за 2022-2025 г. Eni заяви, че ще инвестира средно седем милиарда евро годишно в различните си бизнеси.

Газовите находища на Източното Средиземноморие също ще играят роля в плана на Eni да спаси Европа от нуждата от доставки на руски газ.

В края на август Eni и френският партньор на компанията Total Energies, потвърдиха голямо откритие на газ в Източното Средиземноморие, край бреговете на Кипър. Партньорите пробиват и друг кладенец в същия блок.

През 2018 г. Eni постигна успех с кладенеца Calypso-1 в Блок 6, като този кладенец беше потвърден като продължение на огромните газови находища Zohr в Египет, открити през 2015 г.