Министърът на външните работи на Италия Массимо Д'Алема обяви, че за момента Италия е безсилна да намери алтернатива на руския природен газ, въпреки че провежда политика на диверсификация за доставките на енергийни ресурси, за да избегне зависимостта само от един източник.

В тази връзка Д'Алема добавил, че Италия очаква Русия да изпълни поетите ангажименти за доставката на нефт и газ в Европа. Това италианският министър е обявил в столицата на Словения, Любляна, където е на официално посещение.

"Поддържайки връзка с различни страни, ние провеждаме енергийна политика, способна да осигури енергийната сигурност на Италия, която не може да зависи само от една държава", казал Массимо Д'Алема.

"Именно заради това Италия подписа мащабен договор с "Газпром", но в същото време подписа и договор с Алжир за построяване на нов газопровод в посока на италианския остров Сардиния. В същото време се работи и по договор с Либия.", уточни италианският външен министър.

Массимо Д'Алема обяви, че Италия смята да построи инсталация за приемане на втечнен природен газ, чрез танкери от различни страни.

"Наясно сме, че никакви инсталации за приемане на втечнен природен газ не могат да заменят милиардите кубически метри газ, които Италия получава от Русия", допълнил Массимо Д'Алема.