Икономиката на Китай е далеч от възстановена от кризата, сочи проучване сред местните водещи компании, проведено от China Beige Book, предаде CNBC. То излиза малко повече от година след като първия случай на коронавирус беше засечен в Ухан.

Почти две трети от мениджърите, участвали в проучването са изтъкнали, че техните дейности все още са далеч под нормалните си равнища и че не очакват продажбите, доходността и назначаването на служители да се върнат на нивата си от 2019 г. в близките три месеца. Общият брой на анкетираните е 3300.

Подобни индикации идват и от правителството през изминалите няколко седмици. Въпреки че се очаква за цялата 2020 г. стопанството на страната все пак да излезе на растеж от около 2% по официалните данни, все пак е ясно, че потребителите не правят толкова големи разходи, колкото обикновено.

Всъщност според China Beige Book през четвъртото тримесечие потребителските разходи се свиват в сегментите на луксозните стоки, храните и облеклата в сравнение с предишното тримесечие. "Фирмите в тези подсектори отчетоха свиване на маржа на печалбата, както и по-слаби обеми на продажбите и понижено назначаване на хора", отчита докладът.

Същевременно обаче автомобилните продажби регистрират изключително добро представяне. Това е вярно и за подсекторите на обзавеждането и бялата техника, което според анализаторите означава, че средната класа в страната е увеличила разходите си за мащабни покупки.

По отношение на услугите, през четвъртото тримесечие двигателят не са крайните потребителите, а бизнесите, които са увеличили разходите си за услуги като телекомуникациите, доставките и финансовите услуги, въпреки стагнацията в ресторантьорството, туризма и настаняването.