Автомагистрала "Хемус" ще бъде изцяло готова до 2027 година, а до края на 2025 година ще е почти готова, без един участък. Това каза в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Така след 2027 г., от София до Варна ще може да се стига за 3 часа.

"За тази година сме предвидили конкретни и ясни мерки какво да направим, тъй като магистралата е опасна в отделни участъци", посочи министърът.

Той уточни, че строителството на "Хемус" не е спряно. Не са спрени строителните работи, възложени чрез процедурата "ин хаус", строи се в момента. По същите процедури се строи и пътят Ботевград - Видин, каза още Караджов.

Той информира, че се чака и положителен отговор от екологичното министерство за проекта за строителство на тунела под Шипка.

"Имаме оферта от изпълнителя, според която след 4 години и 2 месеца след одобрението на проекта, тунелът под Шипка ще бъде завършен", отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите му, съответното разрешение от Министерството на околната среда и водите се очаква до няколко седмици.

"Не съм оптимист обаче за строителството на магистрала "Струма", защото вариантът е неприемлив за еколозите. Имахме тежка среща с министъра на екологията Борислав Сандов. Ако получим одобрение, строежът ще бъде извършен за три години, обясни Караджов.

Винетните такси няма да се повишават, те по-скоро са за намаляване, което обаче може да стане от Нова година, каза Караджов пред Нова телевизия.

Министърът поясни, че от 20 000 км републиканска пътна мрежа, тежкотоварните автомобили плащат такса за 3000 км. От 1 юни тол таксата ще важи за 6000 км.

Регионалният министър: Няма как да се построят 4 моста над Дунав през мандата на правителството

Регионалният министър: Няма как да се построят 4 моста над Дунав през мандата на правителството

Автомагистрала "Хемус", не е невъзможно да бъде построена до 2024 година, смята Гроздан Караджов