В рамките на 4-годишния мандат на правителството не е възможно да се построят 4 или 5 моста над река Дунав. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия. "Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове", посочи Караджов.

В началото на януари вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев анонсира, че нoвoтo пpaвитeлcтвo плaниpa инвecтиции в инфраструктура в paзмep нa 12 милиapдa лeвa през cлeдвaщитe 4 гoдини.

Като основни инфраструктурни проекти бяха посочени дoвъpшвaнeтo нa aвтoмaгиcтpaлa "Xeмyc", paзpeшaвaнeтo нa ĸaзyca c oтceчĸaтa Pyce - Бялa (в ĸoятo чecтo имa пътни инцидeнти и ĸoятo тpябвa дa ce пpeвъpнe в cĸopocтeн път), ĸaĸтo и изгpaждaнeтo нa 4 или 5 мocтa нaд Дyнaв.

Сега обаче министър Караджов коментира, че шест години е минималният срок, без обжалвания, за построяване на един или повече мостове. "Смятам, че са преразчели възможностите. Две години е само подготовката на проекта. Има и още един елемент, когато става въпрос за мост между две държави - и другата трябва да потвърди и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично", допълни Караджов.

Той засегна и амбициозната програма за 3000 км пътища до края на годината, които да бъдат ремонтирани. "На сайта си ние сме публикували всеки един от пътищата, за който имаме проектна готовност и в момента обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече индикаторите, с които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са условията, които ще поставим на изпълнителите. Досега такива не са слагани", регионалният министър.

4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина: правителство планира 12 милиарда лева за инфраструктура

4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина: правителство планира 12 милиарда лева за инфраструктура

Министрите са готови с проектобюджета, до края на януари го внасят за гласуване в парламента

Относно строителството на автомагистрала "Хемус", становището на Караджов е, че е невъзможно да бъде построена до 2024 година. "Могло е да нарисуват "Хемус" до 2024 година. Това се прави и в момента, като работата никога не е спирала. Работата по проектирането също не е спирана. Първият участък е почти готов. При участъците "2" и "3" - при "2" има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада - лошо проектиране. Затова той ще стане догодина пролетта. "Участък 3" - по същия начин - до края на годината ще бъде готов. Няма никакво значение кога ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 участъци. Най-първата възможна практическа полза за шофьорите ще бъде, когато се завърши "Участък 6", уточни министърът.

Той разясни още, че "в 4-ти и 5-ти участък има проблеми, защото земята все още не е отчуждена. Там имаме проекти, но отчуждаване не е извършено. Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство. При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето - да минем през Народното събрание", допълни той.

Относно участъците "7" и "8" от магистралата, регионалният министър коментира, че те са "по изцяло ново трасе, защото веднъж имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще се удължи с три километра. За да заобиколим, започваме от нулата".Н

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до поскъпване на изграждането на пътищата, Караджов каза, че "по заварените "ин хаус" процедури вариантът, в който ги спираме, разваляме договорите и правим на ново честни и почтени процедури по ЗОП, означава минимум с още две години забавяне, плюс неустойка от 15%".

Регионалният министър: За 6 години би могло да се изградят няколкото нови моста над Дунав

Регионалният министър: За 6 години би могло да се изградят няколкото нови моста над Дунав

Очаква се до 2030 г. магистралата Русе - Велико Търново да бъде завършена