Проектобюджетът за 2022-а година ще бъде готов до средата на януари, тогава ще започне и общественото му обсъждане. До края на месеца ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг пред медиите.

Новото правителство планира инвестиция в размер на 12 милиарда лева за инфраструктура. Парите ще бъдат насочени за обекти, които да се изградят в следващите 4 години.

Старото правителство е овършало бюджета с 1.4 млрд. лева

Старото правителство е овършало бюджета с 1.4 млрд. лева

За какво са използвани?

Сред тях най-ключовите са довършването на автомагистрала "Хемус", разрешаването на казуса с отсечката Русе - Бяла, в която често има пътни инциденти и която трябва да се превърне в скоростен път, както и изграждането на 4 или 5 моста над Дунав.

Предвиждат се и два или три тунела под Стара планина, завършване на автомагистрала "Струма" и "Черно море", както и на редица пътни отсечки, чието изграждане се отлага от години.

"За много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира", заяви министър Василев.

Той обяви още, че за падежиращия през февруари и март външен дълг България не се очаква да взима нови зами от международните пазари.

В средата на януари се чака да е готов и окончателният вариант на Плана за възстановяване, който да удовлетворява както Брюксел, така и българската енергетика, стана ясно още от думите на вицепремиера.

Днес национално представените организации набългарските работодатели поискаха среща с премиера Кирил Петков, на която да бъдат обсъдени по-адекватни енергийни помощи заради поскъпнали газ и електроенергия.

Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Благодарение на доставките от САЩ и по-високите температури

Финансовият министър Асен Василев потвърди, че такава среща ще бъде проведена, но тя най-вероятно ще бъде с него и с енергийния министър, вместо с министър-председателя.

Колкото до управлението на кризата, свързана с пандемията, държавата предвижда между 2 и 3 милиарда лева за ковид-мерки за настоящата фискална година.

"Очакваме 2021-а година да завърши с бюджетен дефицит от 3%, което е с 0,6% по- малко от предвиденото в актуализацията на бюджета и с почти процент по-малко от предвиденото в първоначалния бюджет за 2021-а година", допълни Василев.