Цените на природния газ в Европа продължават спада си. Поевтиняването е най-дългото от повече от година насам и се дължи на доставките от Съединените американски щати, които ще облекчат ситуацията на Стария континент, пише Bloomberg. В Амстердам договорите за доставка на газ през януари бележат спад в цените за пети пореден ден, изтривайки до 9,2 процента.

Снимка 558638

Цените падат от рекордните си нива, предизвикани от по-ниските от обичайните температури и рязък спад на доставките от Русия. Прогнозите за по-меко време през следващата седмица говорят за по-ниско потребление. В същото време все повече плавателни съдове с втечнен природен газ се запътват към Стария континент от Съединените американски щати, с което се очаква пазарът да се балансира отново. Хранилищата в Европа обаче остават запълнени с 23 процента под обичайните нива за този период от годината.

През уикенда броят на американският кораби, пътуващи към Европа, се увеличи с една трета. Пазарът обаче остава неспокоен заради очакването, че през втората седмица на януари температурите ще останат под обичайните.

Междувременно руската "Газпром" продължава да държи доставките ниски.

САЩ застават начело като най-голям износител на втечнен природен газ в света

САЩ застават начело като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Страната ще изпревари настоящите лидери Катар и Австралия догодина