Напрежението между Русия и Украйна продължава да ескалира. Новият фронт, на който ще се „сражават” двете държави този път е хранителната индустрия.

От днес Киев взе решение за спиране на вноса на редица продукти, включително месо, риба и зеленчуци, които са руско производство. Тези действия са в отговор на подобните ограничения, които въведе Москва в края на миналата седмица, пише CNN Money.

В свое официално съобщение от украинското правителство заявиха, че Кремъл продължава да причинява „сериозни щети” на икономиката на страната. Властите допълват, че Киев ще предприема ответни действия при всяко следващо решение на Русия.

През декември от Москва потвърдиха, че от 1 януари ще бъде забранен вносът на „селскостопански продукти, суровини и хранителни продукти, произведени в Украйна”.

Новите санкции съвпаднаха с влизането в сила на споразумението за свободна търговия между страните от Европейския съюз (ЕС) и Киев.

Междувременно в средата на декември властите в Украйна наложиха търговска блокада на Крим и спряха доставките на стоки и услуги от плуострова.