Кипърската електроенергийна компания предвижда мащабни инвестиции на стойност над 1,6 милиарда евро за периода до 2030-а година. Средствата ще бъдат вложени в модернизирането и дигитализацията на енергийната система на страната, съобщава БНР.

До 2025-а година Държавната енергийна компания на Кипър ще инсталира и експлоатира 400 000 "умни" електромери, а още 400 000 ще бъдат монтирани до 2033-а година, е записано в новата ѝ инвестиционна програма. Те ще дадат възможност за по-добър контрол на разходите за енергия и намаляване на сметките за ток на потребителите.

70 проекта на обща стойност 220 милиона евро ще бъдат реализирани за обновяване на преносната мрежа, включително за нови въздушни и подземни електропроводи.

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Това е основният двигател на ръста на потребителската инфлация

В плановете се предвижда и ускоряване на влизането в действие на възобновяеми енергийни източници. До края на следващата година над 200 нови производители на възобновяема енергия трябва да бъдат включени в общата система на страната.

Голям пакет енергийни проекти и мерки за енергийна ефективност ще бъдат осъществени и чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Около 450 млн. евро, или 41% от средствата в него, са свързани с прехода към "зелена икономика".