Китай разполага с огромно количество пари, скрити из цялата страна, като сумата е по-голяма от годишната икономическа продукция на Норвегия.

Правителствата на всички нива в държавата имат спестени 2.8 трлн. юана (410 млрд. долара), а парите могат да се използват за стимулиране на икономическия растеж в случай на по-нататъшна ескалация на търговската война със САЩ, според изследователи от Industrial Bank, цитирани от Bloomberg.

Китай започна да усеща ефекта от митата

Китай започна да усеща ефекта от митата

Намаляват производството и търсенето

Парите са от неизползвани приходи, печалби от продажби на земя, данъци или печалби на държавни фирми, очаквани приходи от облигации и други източници. Скритият запас надхвърля планирания бюджетен децифит на страната от 2.38 трлн. юана за тази година.

Въпреки че тези средства едва ли ще бъдат изразходвани наведнъж, размерът им показва, че Пекин разполага с буфер, който да предпази икономиката от шокове, дължащи се на търговската война със САЩ.

Освен това допълнителното финансиране може да дойде от публично-частни партньорства или местни власти, според изследователите.