Броят на децата, родени през 2000-2010 г. в Китай с 11,6 милиона повече от официално записаните в статистиката или горе-долу колкото сегашното население на Белгия. Разминаването се дължи отчасти на строгата си политика за само едно дете в семейство през посочения период, пише Bloomberg.

По последни данни публикувани от правителството, броят на децата, родени през този период е около 172,5 милиона. По време на преброяване през 2010 година обаче, в тази възрастова група са записани само 160,9 милиона.

Разликата вероятно идва от там, че някои родители не са регистрирали раждания, за да избегнат санкции, ако нарушат политиката за едно дете по това време.

Едва през 2016 година Китай започна да разрешава на всички двойки да имат второ дете.Това предполага, че някои семейства няма да регистрират официално новородените си деца, преди те да навършат 6 години, според независими демографски експерти в страната.

Около 57% от по-късно регистрираните деца са момичета. Вероятна причина за това е желанието на родителите да продължават опити за мъжка рожба.

Преброяването през 2010 г. се състоя на 1 ноември 2010 г., като съответно са пропуснати децата, родени през последните два месеца на годината. Данните показват колко е трудно да се преброят хората в най-гъсто населената страна в света.

След като страната започна да загърбва ограниченията за броя на членовете на семейството, вероятно в бъдеще ще има по-малко несъответствия в бъдеще. Въпреки че в момента таванът за повечето семейства е определен на три деца, няма санкции за превишаването му.

Въпреки раждаемостта ще продължи да намалява в Китай, а общото население може да започне да намалява още тази година.

Китай обмисля да премахне всички ограничения за броя на деца

Най-населената страна в света обмисля да премахне всички ограничения за броя на деца

След като спада на раждаемостта започна да създава опасения за икономиката