Властите в Китай, страната с най-голямо население в света, чертаят планове за последващо разхлабване на мерките около раждаемостта в страната и дори обмислят политики, които да стимулират ражданията, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Пекин вече се притеснява от бъдещо забавяне на икономическия растеж заради свиване на китайците в работоспособна възраст и повишение на населението в пенсионна възраст.

Политиците обсъждат възможността да премахнат всички ограничения относно броя деца до 2025 г., края на настоящата петилетка, според един от източниците. Според него, Пекин вероятно ще започне да елиминира ограниченията постепенно и първо в провинциите, където раждаемостта е най-ниска.

Миналия месец партията съобщи, че ще позволи на всички двойки да имат до три деца. Промяната дойде след официалното преброяване на населението, което показа, че Китай е на ръба на исторически спад. Тогава президентът Си Дзинпин заяви още, че смята застаряващото население на Поднебесната империя за заплаха за националната сигурност.

Раждаемостта в Китай падна до историческо дъно

Раждаемостта във втората най-голяма икономика падна до историческо дъно

Населението на Поднебесната империя остарява по-бързо, отколкото това на развитите икономики

Най-вероятно първо ще бъдат премахнати ограниченията в североизточната част на страната, която помогна за индустриализацията на Китай през 50-те, но бе ударена тежко след преминаването към частично пазарна икономика през 90-те години. Сега там се отчита най-ниската раждаемост в страната, а през последното десетилетие населението е намаляло с 1,2%.

В една от тях местните власти позволиха на двойките да имат и по три деца още през 2016 г., но ефектът изглежда минимален. Затова и се смята, че са нужни и мерки, които да стимулират раждаемостта.

Демографски и икономически експерти посочват, че в Китай са нужни агресивни мерки за прекъсване на тенденцията за намаляване на раждаемостта. Според прогнозите на екип учени, публикувани миналата година в медицинския журнал The Lancet, населението на страната може да намалее от 1,41 млрд. днес до едва 730 млн. до края на този век.

Някои експерти посочват, че по-малкото население не е задължително лоша новина, но големият проблем се крие в неговата структура: без достатъчно хора в работоспособна възраст, които да подкрепят увеличаващия се брой пенсионери, икономиката на Китай ще страда.

Ако ограниченията бъдат премахнати, то ще бъде с неохота. Един от източниците на изданието посочва, че властите в Пекин се опасяват от подобен ход, тъй като смятат, че това ще доведе до увеличаване на раждаемостта най-вече в бедните семейства в селските райони.

Първоначално ограниченията бяха въведени през 1980 г., когато властите смятаха бързорастящото население за пречка пред изграждането на силна икономика. Тогава на двойките бе позволено да имат само по едно дете. През 2016 г. ограничението бе променено и бе позволено раждането на то две деца, което обаче не доведе до желания ефект.

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

През следващите 2 десетилетия 15% по-малко хора ще се присъединят към работната сила