Износът на естествен графит от Китай през декември 2023 г. е намалял 11 пъти, т.е. с 91% в сравнение с ноември, след въвеждането от властите на страната на ограничения върху доставките на този материал за чужбина.

По данни на Главното митническо управление на Китай, обемът на износа на този материал, използван при производството на батерии за електрически превозни средства, за ноември е само 3973 тона, пише Интерфакс.

За първите 10 месеца на 2023 г. (януари - октомври) износът на естествен графит от Китай е средно 17 хиляди тона на месец. През октомври обаче, Пекин обяви планове за въвеждане на ограничения за износа на графит от 1 декември.

В резултат на това, през ноември доставките на графит за чужбина скочиха до 45 хиляди тона.

Износът на синтетичен графит, който (засега) не е под ограничения, е намалял през декември с 28% спрямо предходния месец, до 39 763 тона, съобщават още от Главното митническо управление на Китай.

Китай е водеща в света държава при преработката на естествен графит и то с голяма преднина, като за 2023 година достига почти 70% от световното производство на синтетичен графит, по данни на Benchmark Mineral Intelligence.

В Китай откриха най-голямото в Азия находище на литий

В Китай откриха най-голямото в Азия находище на литий

Китай вече значително изпреварва западните страни по инвестиции в добива на редкоземни елементи