В Китай откриха находище с близо 1 милион тона литиеви руди, което се намира в Югозападната китайска провинция Съчуан. Това находище по размер на залежите става най-големият източник в Азия на мономерни литиеви руди от тип пегматит, съобщи китайската агенция "Синхуа", позовавайки се на Министерството на природните ресурси на страната.

Литият е един от основните ресурси, необходими за производството на батерии, слънчеви панели и електрически превозни средства. Китай от своя страна, е световен лидер при преработката на литий - на страната се падат около 60% от производство на литий в света.

Петролният гигант Exxon планира добив на литий в САЩ

Петролният гигант Exxon планира добив на литий в САЩ

Нова технология за добив

През юли 2023 година Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че за последните пет години пазарът на метали и минерали, необходими за производството на електрически превозни средства, вятърни турбини, слънчеви панели и други чисти технологии, се е удвоил. За същия период, търсенето на литий се е утроило.

Според някои експертни оценки, Китай вече значително изпреварва западните страни по инвестиции в добива на редкоземни елементи, които са необходими за иновативната енергетика и транспорт, производството на полупроводници, военната индустрия и т.н.

В тази връзка, преди половин година от американската инвестиционна банка Goldman Sachs коментираха, че западните страни би трябвало да инвестират поне 25 милиарда долара в добив на редкоземни елементи, за да настигнат Китай в това отношение.

Най-богатата австралийка (почти) се пребори за покупката на голям производител на литий в страната

Най-богатата австралийка (почти) се пребори за покупката на голям производител на литий в страната

Цените на лития сега са на най-ниските си нива от 2021 г. насам