Компанията Hancock Prospecting Pty., собственост на най-богатата жена в Австралия Джина Райнхарт и чилийската компания Sociedad Quimica & Minera de Chile SA (по-известна като SQM), направиха официална съвместна оферта за закупуването на австралийския производител на литий Azure Minerals Ltd.

Двете компании са предложили общо 1,7 милиарда австралийски долара (1,1 милиарда долара) за покупката компанията Azure Minerals. Това предложение вече е одобрено от Борда на директорите на Azure, отбелязват компаниите в съвместно изявление.

Посочената финансова оценка надвишава с 50% пазарната капитализация на компанията за литий през октомври, по времето преди да се появи новината за възможна сделка.

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на американския производител на литий Albemarle

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на най-голямата компания за производство на литий в света

Защо се случи това и каква беше офертата

А най-богатата бизнес дама в Австралия вече увеличи дела си до почти 20% в друга компания за добив на литий, Liontown Resources Ltd.

Цените на лития сега са на най-ниските си нива от 2021 г. насам, на фона на активното разработване на нови находища и забавящия се растеж на пазара на електромобили в Китай.

Литият е един от основните компоненти при производството на батериите за електрически превозни средства.

Най-богатата жена в Австралия увеличи двойно дела си в производител на литий

Най-богатата жена в Австралия увеличи двойно дела си в производител на литий

Състоянието на Джина Райнхарт се оценява на $18,7 милиарда, основно активи в минната индустрия