Джина Райнхарт, най-богатата жена в Австралия, увеличи дела си в производителя на литий Liontown Resources Ltd през последния месец почти двойно, до 14,67% от 8%, според документите на регулаторните органи.

В сила от 12 септември Rinehart's Hancock Prospecting Pty. купи акции на Liontown четири пъти. Междувременно Albemarle Corp. се бори да придобие компанията: най-големият производител на литий в света предлага 6,6 милиарда австралийски долара ($4,2 милиарда) за Liontown Resources Ltd. Дял от 15% обикновено се счита за достатъчен за блокиране на подобни сделки, отбелязва Bloomberg.

Американският производител на литий Albemarle със скок на нетната печалба от 60%

Най-големият производител на литий в света със скок на нетната печалба от 60%

Компанията увеличи прогнозата си за годишната печалба

Състоянието на Райнхарт се оценява на 18,7 милиарда долара, повечето от които са активи в минната индустрия. Бизнес дамата обаче няма други инвестиции в литиевата индустрия освен дела си в Liontown.

"Изглежда, че е сериозна.Тя очевидно беше готова да даде добра сума пари за този дял. Дори ако сделката с Albemarle се осъществи, тя може да се бори за място в борда", пише Макс Викерсън, анализатор в Morgans Financials Ltd.

Минният гигант Rio Tinto разглежда възможни сделки на пазара с литий

Една от най-големите минни компании в света иска да атакува и пазара с литий

Новината идва след отчетен спад на печалбата

Liontown притежава находището Kathleen Valley, един от най-обещаващите литиеви проекти в Австралия. Компанията вече е сключила споразумения за доставка на метала, който се използва в батериите за електрически превозни средства, с водещите световни автомобилни производители, включително Tesla Inc. и Ford Motor Co.

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

През 2021 г. светът е произвел 540 000 метрични тона литий, прогнозите са търсенето да достигне над 3 милиона през 2030 г.