Миннодобивният гигант Rio Tinto Group обмисля сключването на сделки за придобивания в сектора за добив на литий. Най-големият производител на желязна руда в света иска да закупи актив за производство или рафиниране на белия метал в Канада, обяви главният изпълнителен директор на компанията Джейкъб Стаусхолм, цитиран от Bloomberg. Новината идва след отчетен спад на печалбата.

Rio Tinto все още вижда възможности за малко по мащаб сделки с метали, които биха могли да наподобяват покупката й на мажоритарен дял в чилийски проект за проучване.

Как Китай успя да попречи на печалбата на минната Rio Tinto

Как Китай успя да попречи на печалбата на втората най-голяма минна компания в света

Компанията отчете базова печалба от $5,7 милиарда, което е сериозен спад

Изпълнителният директор на миннодобивната компания коментира, че компанията му прогнозира лек спад в производството на стомана в Китай до края на десетилетието.

Миналата седмица Rio Tinto отчете спад на печалбата за първото полугодие и отново намали дивидента си, тъй като икономическото забавяне на Китай продължава да притиска приходите на най-големите компании в сектора на минното дело.

Снимка 566347

Източник: iStock

По време на възстановяването от коронавирусната пандемия миннодобивният сектор се оказа една от най-печелившите индустрии, тъй като задържаното търсене и недостигът на предлагане изпратиха цените на много метали до рекордно високи нива.

Това позволи на концерни като Rio и по-големия му съперник BHP Group да изплатят рекордни дивиденти на акционерите, тъй като печалбите се покачиха до исторически върхове.

Оттогава перспективите за Китай, а с това и на миннодобивните компании, станаха по-мрачни. Брутният вътрешен продукт (БВП) в най-големия потребител на стоки в света расте по-бавно от очакваното и това доведе до глобални проблеми в редица сектори.

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Компанията все още чака разрешение от сръбските власти