Миннодобивният гигант Rio Tinto Group отчете спад на печалбата за първото полугодие и намали дивидента си, съобщава Bloomberg. Причината е любопитна -  икономическото забавяне на Китай, което продължава да притиска приходите на най-големите компании в сектора на минното дело в света.

По време на възстановяването от коронавирусната пандемия миннодобивният сектор се оказа една от най-печелившите индустрии, тъй като задържаното търсене и недостигът на предлагане изпратиха цените на много метали до рекордно високи нива.

Това позволи на концерни като Rio и по-големия му съперник BHP Group да изплатят рекордни дивиденти на акционерите, тъй като печалбите се покачиха до исторически върхове.

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Компанията все още чака разрешение от сръбските власти

Оттогава перспективите за Китай, а с това и на миннодобивните компании, станаха по-мрачни. Брутният вътрешен продукт (БВП) в най-големия потребител на стоки в света расте по-бавно от очакваното, докато данните за различните икономически отрасли - от потреблението и търговията до пазара на имоти - също се влошават.

За Rio Tinto това означава по-ниски цени на желязната руда, алуминия и медта, основните му източници на приходи.

Компанията отчете базова печалба от $5,7 милиарда през първото полугодие, което представлява спад от 8,7-те милиарда долара за същия период на 2022 година. Въпреки това резултатите са в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Rio ще изплати дивидент от $2,9 милиарда в сравнение с върнатите на инвеститорите 4,3 млрд. долара за първото полугодие на 2022 година. Това обаче е в съответствие с политиката на концерна за изплащане на дивидент в размер на 50% от печалбата.

Въпреки по-ниските печалби и възвръщаемост рентабилността сред най-големите миннодобивни компании остава исторически силна. И все пак налице са нарастващи опасения относно ключовия имотен сектор в Китай и по-широкото глобално икономическо забавяне, което потиска цените на металите.

По-ниските цени и по-слабите печалби не спират сектора да се движи към растеж след години на съсредоточаване върху възвръщаемостта за инвеститорите.

Миналата година Rio Tinto реализира най-голямата си сделка за последното десетилетие, като похарчи $3,1 милиарда, за да получи по-голям контрол върху голяма медна мина в Монголия.

Rio Tinto сключва сделка с един от най-големите производители на стомана в Китай

Rio Tinto сключва сделка с един от най-големите производители на стомана в Китай

След 2 години дипломатически спорове Китай и Австралия стоплят отношенията