Един от най-големите производители на стомана в Китай Baowu Steel Group има желание да засили връзките си една от най-големите минни компании в света Rio Tinto. Желанието на Baowu Steel Group идва на фона на възстановяването на китайската желязна руда, пише Oil price. Според Bloomberg при неотдавнашната среща на председателя на Baowu Ченг Деронг с официални лица от австралийската Rio Tinto, неговата компания цели да се възползва от усилията за възстановяване на търговските отношения между Китай и Австралия.

След две години дипломатически спорове Пекин възобнови някои доставки от Австралия през този месец.

Според някои съобщения австралийското правителство е разрешило съвместен проект за добив на желязна руда между Rio Tinto и Baowu. Според медийното издание "The Australian", този ход представлява най-голямата китайска инвестиция в Австралия от 2019 г.

Global Times пък описва подробно как правителството Австралия е одобрило съвместно предприятие за желязна руда на стойност 2 милиарда австралийски долара (или 1,38 милиарда щатски долара). През септември 2022 г. Rio Tinto обяви, че ще инвестира 1,3 милиарда австралийски долара в проекта за желязна руда Western Range. Освен това сделката уточнява, че Rio Tinto ще притежава 54% дял в операцията, като Baowu ще притежава останалите акции.

Годишният производствен капацитет на Western Range ще бъде 25 милиона тона.По думите на анализатори проектът представлява нова глава в търговските отношения между Китай и Австралия.

Печалбата на втората най-голяма минна компания в света Rio Tinto се срина с 41%

Печалбата на втората най-голяма минна компания в света се срина с 41%

Заради спад в цените на суровините

Междувременно най-големият интегриран производител на стомана в Тайван China Steel Corp заяви, че ще повиши цените на стоманата на вътрешния пазар с до 39,5 долара на тон следващия месец. Сред основните причини за увеличението са нарастващите разходи за суровини и новото търсене на световните пазари.

China Steel твърди, че увеличенията на цените са в съответствие с глобалните конкуренти. Това са Cleveland-Cliffs и Nucor Corp. от САЩ, южнокорейската Hyundai Steel и Baowu Steel Group.