Втората най-голяма минна корпорация в света по пазарна стойност Rio Tinto отчете 41% спад в нетните си печалби. Причината според нея е спад в цените на суровините и по-високи разходи за енергия.

Rio Tinto е реализирал нетна печалба от 12,42 милиарда долара миналата година. Това е спад от 21,09 милиарда долара през 2021 г.

Цените на желязната руда, на която се дължат по-голямата част от печалбите на Rio Tinto, както и на медта, паднаха. Анализаторите очакваха основните печалби от приблизително 13,39 милиарда долара.

"Въпреки предизвикателните пазарни условия, ние оставаме устойчиви", коментира главния изпълнителен директор на Rio Tinto Якоб Стаусхолм.

Голяма част от печалбите на Rio Tinto идват от огромните операции за добив на желязна руда в северозападна Австралия. Въпреки че доставките от тези операции останаха без промяна през 2022 г. спрямо предходната година, средната цена на добиваните количества, беше с 26% по-ниска на годишна база.

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между Австралия и Сърбия

Освен това от компанията заявиха, че разходите за добив в австралийските рудници за желязна руда са надхвърлили очакванията през 2022 г., най-вече заради по-високите цени на дизела и разходите за труд. Разходите възлизат на 21,30 долара на метричен тон, в сравнение с прогнозата на компанията за 19,50-21,00 долара на тон.

Продажбите в Китай - най-големият пазар на Rio Tinto, спаднаха. Tе бяха на стойност 32 милиарда долара миналата година и 38 милиарда долара година по-рано.

Най-голямата минна компания в света BHP Group също отчете 32% спад в нетната печалба за първото полугодие.