Акциите на англо-австралийската минна компания Rio Tinto се понижиха, след като Сърбия отне на гиганта лицензите за проучване и добив на литий в страната. Причината е опасения за сериозно замърсяване та околната среда, предава Reuters.

По този начин Сърбия удари сериозно амбициите на компанията да стане най-големият доставчик на литий в Европа - металът, използван за изработването на електрическите автомобили.

Акциите на Рио поевтиняха с 4,1%, след като паднаха с цели 5,1% на австралийския фондов пазар. Това е най-големият спад в рамките на един ден август 2021 г. Всичко това се случва едва няколко дни, след като по всичко изглеждаше, че компанията все пак ще добива литий в Сърбия.

Въпреки неодобрението на Сърбия, Rio Tinto все пак ще добива литий за над $2 милиарда в страната

Въпреки неодобрението на Сърбия, Rio Tinto все пак ще добива литий за над $2 милиарда в страната

След серия от протести на природозащитници в края на миналата година и поради общественото недоволство, имаше вероятност проектът да бъде замразен

Решението на Сърбия да замрази проекта идва с наближаването на изборите през април и в момент, в който отношенията между сръбската държава и Австралия се влошиха след депортиране на тенисиста Новак Джокович, заради това, че той не е ваксиниран срещу Covid-19.

Тепъпва предстои да разберем какво ще предприеме Rio Tinto, която се надяваше, че проектът за добив на литий ще помогне на компанията да стане една от 10-те най-големи производители на литий в света.

Към момента официалната позиция на копанията е, че е "изключително загрижена" от решението на Сърбия и преразглежда правното основание за него. Австралийското правителство от своя страна коментира, че съжалява за решението на Белград.

Проблемите за компанията започнаха още в края на миналата година, когато хиляди сърби блокираха пътищата на страната в знак на протест срещу подкрепата на правителството към според тях спорния проект, заплашващ екелогията.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос