Протестите на сръбските природозащитници срещу минната индустрия в страната са подкрепени от конкуренти на англо-австралийската минна група Rio Tinto, която разработва литиевия проект Jadar на стойност $2,4 милиарда, съобщава SeeNews, цитирайки сръбския президент Александър Вучич.

"Европейските страни, които изпращат пари, искат друга компания да поеме лития, а не Rio Tinto. Особен приоритет има към компании от Германия", заяви Вучич.

Миналата събота стотици хора блокираха главни пътища и мостове в Белград и Нови Сад, за да протестират срещу новите закони, които според тях ще улеснят бизнеса на чуждестранните инвеститори в минната индустрия, причинявайки необратими щети на околната среда.

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Нарастващото глобално търсене на лития се оказва добра новина за западната ни съседка

"Сред компаниите, които произвеждат литий, има добре известни европейски компании, но и голям брой китайски компании. Води се истинска война. Една от причините са огромните пари, инвестирани в Сърбия", коментира сръбският президент.

Сърбия е готова да започне местен референдум за развитието на проекта "Ядар", близо до западния град Лозница, тъй като съпротивата на местната общност срещу проекта нараства.

Това е един от най-големите световни проекти, свързани с енергийния преход. 10% от глобалните запаси от литий се намират именно в страната, а находището "Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света.

Rio Tinto намалява прогнозата за доставките си на желязна руда заради недостиг на работници

Rio Tinto намалява прогнозата за доставките си на желязна руда заради недостиг на работници

Според минната компания, влияние на производството оказва и пандемията

"Сърбия има литий, но дали ще го използва е друг въпрос. Трябва да говорим с хората как и кога това да се случи. Ако проучването за въздействието върху околната среда е неблагоприятно, ще променя мнението си", допълни Александър Вучич.

"Ядар" е открито от геолози на Rio Tinto през 2004-а година. То ще бъде в състояние да достави приблизително 55 000 тона литиев карбонат за батерии, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат като странични продукти годишно.

Rio Tinto планира да завърши изграждането на подземната мина през 2026-а година.

Rio Tinto обявиха как ще изглежда добивът от едно от най-големите находища на злато

Rio Tinto обявиха как ще изглежда добивът от едно от най-големите находища на злато

В Ою Толгой са вложени 6,75 млрд. долара