Rio Tinto обявиха, че са готови с плановете за началото на добив на злато и мед от едно от най-големите находища в света - Ою Толгой в Монголия, където си партнират с местното правителство и Turquoise Hill Resources, предаде Kitco.

От гиганта очакват да постигнат устойчив добив към октомври 2022 г., след като общият размер на капиталовата им инвестиция достигна 6,75 млрд. долара. Когато бъде постигната пикова продукция, подземната мина ще оперира в първия квинтил на разходната крива в индустрията.

Прогнозата е към 2030 г. Ою Толгой да бъде четвъртата най-голяма мина за мед на света, като тя ще произвежда по 480 хил. тона мед годишно между 2028 и 2036 г. чрез открит и подземен способ. Преди година и половина се очакваше той да възлиза на над три пъти по-малко - 146 хил. тона годишно, само от открит способ.

Подземните находища имат съдържание на мед от 1,52%, което е над три пъти по-голямо, отколкото в откритите находища. Така тя ще произвежда по 0,31 грама злато от тон руда.

Новината изпрати акциите на Rio Tinto обратно нагоре, като по време на днешната търговия те поскъпнаха с 1,53% до 114,37 австралийски долара за акция.