От британско-австралийският гигант Rio Tinto обявиха, че ще похарчат 2,4 милиарда щатски долара за разработване на литиеви мини в Сърбия. Това е един от най-големите световни проекти, свързани с енергийния преход. 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия като находището "Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света.

"Проектът в находището "Ядар" ще увеличи експозицията на Rio Tinto на батерийни материали и ще демонстрира ангажимента на компанията да инвестира капитал по дисциплиниран начин, за да укрепи допълнително портфолиото си, свързано с глобалния енергиен преход", се казва в изявление на компанията.

Добивът на литий в Сърбия е под сериозна заплаха

Добивът на литий в Сърбия е под сериозна заплаха

Той може да мине през референдум

Rio Tinto очаква проектът "Ядар" да създаде 2100 работни места по време на строежа и 1000 нови работни места за добив и преработка, след като започне производството.

Първото продаваемо производство се очаква през 2026-а година, а пълната производителност до 2029-а. При пълен капацитет мината ще произвежда 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно.

През 40-годишния живот на мината, Rio Tino ще произведе 2,3 милиона тона литиев карбонат. Проектът ще превърне компанията в една от десетте най-големи производители на литий в света.

General Motors започва производство на литий

General Motors започва производство на литий

В САЩ

"Сърбия и Rio Tinto ще бъдат в добра позиция да използват възможността, предлагана от нарастващото търсене на литий, движено от глобалния енергиен преход. Проектъте чудесна новина за европейския пазар, защото ще доставя достатъчно литий за захранване на над 1 милион електрически превозни средства годишно", коментира Якоб Стаусхолм, който е изпълнителен директор на Rio Tinto.

Следващите стъпки по проекта са търсенето на лиценз за експлоатация и получаване на регулаторни одобрения, като строителството трябва да започне през 2022 г.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента

Австралийските минни компании наблюдават нарастващото производство на литий в Европа, заради нарастващите продажби на електрически превозни средства в региона.

Според прогнозите на Международната енергийна агенция до 2030-а година ще са необходими до 185 000 тона литий годишно, за да се отговори на търсенето на електрически автомобили.