С производството на все повече електромобили се увеличава и нуждата от нова инфраструктура. В това планира да инвестира General Motors, предаде Zero Hedge. Най-големият американски производител на автомобили сега инвестира в литиев проект, който може да стане най-големият в страната до 2024 година.

Това прави GM един от първите производители на автомобили, който разработи собствен източник на литий. Миналата седмица компанията заяви, че ще направи "многомилионна инвестиция" и ще спомогне за разработването на проекта за геотермална саламура Hell's Kitchen на Controlled Thermal Resources (CTR) Ltd близо до калифорнийското Солтън Сий.

Директорът по стратегията за електрификация на GM Тим Греу каза: "Това ще осигури значително количество за нашите литиеви нужди."

Литият от проекта ще бъде използван за изграждане на електромобили в САЩ, а инженерите и учените от General Motors ще посетят мястото, след като ограниченията за пътуване от пандемията бъдат премахнати.

Reuters спекулира, че този ход може да предизвика състезание за други производители на автомобили да осигурят литий. Очаква се търсенето на литий да надмине предлагането с 20% в рамките на 4 години, се отбелязва в доклада.

Смята се, че до 60 000 тона литий може да дойде от проекта Hell's Kitchen до 2024 г. Това е достатъчно, за да се направят "приблизително 6 милиона електромобила". Това ще направи мястото най-големият производител на литий в САЩ.

Род Колуел, главен изпълнителен директор на CTR, каза: "Тук има голяма възможност за разработване на повече литий в Съединените щати."

Според съобщенията General Motors разговаря и с други американски литиеви компании за доставка.

От другите световни производители на електромобили, само китайските Great Wall Motor Co. и BYD също са инвестирали в производители на литий. Но дори те не са предприели "агресивната стъпка" да се интегрират вертикално като GM, се казва в доклада.