Добивът на литий от находището в Ядарската долина в Сърбия от глобалния гигант Rio Tinto може да е поставено под въпрос. Причината е, че президентът на страната Александър Вучич може да поиска той да се гласува на референдум, предаде mining.com.

В изказване по местната телевизия в понеделник Вучич каза, че правителството подкрепя изцяло проекта, който може да се превърне във втория по големина източник на износ в Сърбия. Но той също така каза, че администрацията му няма да позволи това да се случи, ако добивът първо не получи одобрението на хората.

Ядар е изправен пред местна опозиция поради проблеми със собствеността. Той обхваща района около Паулйе, археологически обект от бронзовата епоха, както и няколко класифицирани природни паметника.

"Тази част от Ядра и Раджевина е обитавана повече от 8000 години и никой няма да ни прогони", заяви активистката Мария Алимпич пред местните медии. "Ние говорим от името на природата и няма референдум, нито печалба, която да е над природата."

Обществената група Ne Damo Jadar, която се състои от 350 собственици на местни имоти, казва, че планираната подземна литиева мина ще принуди хората да излязат от района и носи потенциално въздействие върху горите и водите. Според тях теренът, предложен от Rio Tinto обхваща 22 села, а добивът трябва да се извършва под коритата на две реки, което потенциално може да доведе до наводнения.

Координирани протести срещу предложената мина се проведоха през април в Лондон, Белград и Вашингтон по време на годишното общо събрание на Rio Tinto.

Все пак Ядар, открит от геолозите на Rio Tinto през 2004 г., е един от най-големите литиеви проекти в момента. Той има потенциал да произвежда около 55 хил. тона годишно.

През 2020 г. Рио одобри инвестиция от почти 200 милиона долара за завършване на заключителната фаза на проучване, която се очаква да бъде завършена тази година. И двата продукта, които се очакват от проекта - литий и бор - играят важна роля за енергийния преход. Първият е широко разглеждан като "ключов" компонент при производството на батериите, които задвижват електрически превозни средства (EV) и високотехнологични устройства. Боратите от своя страна се използват за изолация на фибростъкло и вятърни турбини.