Англо-австралийската минна корпорация Rio Tinto съобщи, че понижава прогнозата за доставките си на желязна руда за 2021 г., пише в. "Комерсант".

Според новата прогноза, огласена при публикуването на финансовия отчет на компанията за третото тримесечие на годината, доставките на желязна руда за тази година ще са 320-325 млн. т, при предишна прогноза от 325-340 млн. тона.

От Rio Tinto обясняват прогнозираното намаление със сложната ситуация на пазара на труда и недостига на работна ръка в Западна Австралия. От минната компания визират по-конкретно, ограниченията на пътуванията заради COVID-19 между отделните части на страната.

Друга причина е строителният бум на източното крайбрежие на Австралия, който се подкрепя от властите и същевременно "притегля" квалифицирани работници.

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Нарастващото глобално търсене на лития се оказва добра новина за западната ни съседка

Според експерти, намалението на доставките на желязна руда от Rio Tinto може да доведе до факта, в края на годината корпорацията да загуби лидерското си място на пазара на желязна руда в света. Най-големият конкурент на Rio Tinto - бразилската Vale, прогнозира обем на доставките си на желязна руда за 2021 г. в рамките на 315-335 млн. тона.