След дълго време на неяснота и след серия от преговори и протести, от британско-австралийския минен гигант Rio Tinto обявиха, че производството в нейната литиева мина Ядар в Сърбия все пак ще започне. Най-вероятно това ще се случи през 2027-а година, пише See News, цитирайки изявление на компанията. Спорният проект за добив на литий в страната се оценява на над $2 милиарда.

Добивът обаче ще започне година по-късно от планираното, тъй като властите все още не са издали лиценз за експлоатация на компанията. Припомняме, че след серия от протести на природозащитници в края на миналата година, имаше вероятност и проектът да бъде замразен.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос

"Въз основа на текущите прогнози и при условие за получаване на всички съответни одобрения, разрешения и лицензи, първото продаваемо производство на литий се очаква да бъде не по-рано от 2027-а година", се казва в изявление на Rio Tinto.

Президентът на Сърбия Александър Вучич от своя страна заяви, че сръбското правителство вероятно ще прекрати всички договори, които има с компанията.

"Вследствие на това обаче страната ни вероятно ще бъде изправена пред международен арбитраж и е възможно да трябва да възстанови на Rio Tinto сумата, която инвестира в проекта, както и пропуснатата печалба", предупреди Вучич.

След публични протести, предизвикани от опасения, че измененият закон за отчуждаване ще позволи на чуждестранни минни компании, включително Rio Tinto, да предприемат различни проекти в страната, независимо от тяхното въздействие върху околната среда, сръбското правителство изтегли част от закона от парламента.

Малко след това сръбското дъщерно дружество на Rio Tinto - Rio Sava Exploration, обяви временно спиране на проекта, за да даде възможност за провеждането на обществен дебат относно различните аспекти на проекта.

Според уебсайта на Rio Tinto проектът се оценява на $2,4 милиарда. Преди проблемите за компанията да се задълбочат, беше изчислено, че мащабното производство на литиев карбонат за батерии може да бъде достигнато през 2029-а година.

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

За обект, който ще заработи през 2022-а, компанията ще плати $825 милиона