Rio Tinto PLC Group, една от трите най-големи минно-добивни компании в света, постигна споразумение за придобиване на проекта за добив на литий Rincon в Аржентина от Rincon Mining за 825 милиона долара.

Обектът се намира в северозападната аржентинска провинция Салта и се очаква да заработи през първата половина на 2022 година, се казва в прессъобщението на Rio Tinto.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента

Компанията прогнозира, че глобалното търсене на литий , използван в батериите за електрически превозни средства, ще нараства средно с 25-30% годишно през следващото десетилетие. Като през втората половина на текущото десетилетие се очаква значителен недостиг на доставките от ценния метал.

Цените на лития могат да се повишат от около 6 000 долара за тон през 2020 г. до 15 000 долара до края на 2030 г. и да останат високи през по-голямата част от 2030-те години, казват анализатори от Международния валутен фонд (МВФ).

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Обвързващ документ за неустойки няма

След новината за сделката, в сряда акциите на Rio Tinto паднаха с 2% по време на борсовата фондова търговия в Сидни. От началото на годината капитализацията на дружеството намалява с 12,7%.