Няма обвързващ документ, който да казва, че Сърбия трябва да заплати щети на Rio Tinto, ако тази компания не получи разрешение за откриване на литиева мина. Това заяви министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, цитирана от местните медии.

"Посоченият меморандум не е обвързващ. Няма обвързващ документ за неустойки, който да гласи, че ако проестът за литиева мина бъде отложен, Сърбия трябва да плати пари", подчерта Михайлович.

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Нарастващото глобално търсене на лития се оказва добра новина за западната ни съседка

Компанията Rio Tinto е имала проучвателни права в продължение на 17 години, през които са намерили съществуването на големите запаси от литий в страната.

По закон фирмата има право да търси права за експлоатация, но само ако отговаря на изискванията. А те са свързани предимно с проучвания и оценки на въздействието върху околната среда и все още не са завършени.

През последните месеци протестите на сръбските природозащитници срещу минната индустрия в страната са все повече и са подкрепени от конкуренти на англо-австралийската минна група Rio Tinto.

"Европейските страни, които изпращат пари, искат друга компания да поеме лития, а не Rio Tinto. Особен приоритет има към компании от Германия", заяви наскоро сръбският президент Александър Вучич.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента

В началото на декември стотици хора блокираха главни пътища и мостове в Белград и Нови Сад, за да протестират срещу новите закони, които според тях ще улеснят бизнеса на чуждестранните инвеститори в минната индустрия, причинявайки необратими щети на околната среда.

Ако все пак получи разрешение, Rio Tinto очаква проектът "Ядар" да създаде 2100 работни места по време на строежа и 1000 нови работни места за добив и преработка, след като започне производството.

Първото продаваемо производство се очаква през 2026-а година, а пълната производителност до 2029-а. При пълен капацитет мината ще произвежда 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно.

През 40-годишния живот на мината, Rio Tino ще произведе 2,3 милиона тона литиев карбонат. Проектът ще превърне компанията в една от десетте най-големи производители на литий в света.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос