Компанията Rio Tinto вече две години се опитва да получи разрешение за експлоатация и добив на литий в Сърбия. Гигантът очаква заветния документ, който би й позволил да започне добива на сръбска земя и няма намерение да се отказва, съобщават местните медии.

Основната пречка

Rio Tinto все още няма отговор за решението за определяне дали и по какъв начин добива на литий ще въздейства върху околната среда. Именно протести на еко активисти доведоха до стопирането на проекта през януари 2022 година.

Rio Tinto сключва сделка с един от най-големите производители на стомана в Китай

Rio Tinto сключва сделка с един от най-големите производители на стомана в Китай

След 2 години дипломатически спорове Китай и Австралия стоплят отношенията

По това време правителството на Сърбия обяви, че е спряло проекта на Rio Tinto в Сърбия и че "всички компетентни органи незабавно ще прекратят всички процедури, започнати въз основа на посочения пространствен план и ще отменят всички актове приети за целите на реализацията на проекта.

Министерството на минното дело и енергетиката обаче на този етап все още не е спряло процедурата по издаване на разрешение за експлоатация на находището.

Вместо това, в продължение на две години, без да цитира ясни причини, регулаторът удължи срока на компанията да подобри документацията си цели 11 пъти.

Бизнес за милиарди и опасения околната среда

"Rio Tinto е подала жалба относно решението за отмяна до Административния съд в страната, но това не представлява основателна причина за удължаване на срока за подобряване на документацията" заяви Христина Войводич - правен консултант от RERI.

В момента всичко е в ръцете на местните власти, които са изправени на кръстопът. От една страна е възможността за развитието на един бизнес за милиарди, а от друга - хората, които се опасяват за последствията върху околната среда.

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

За обект, който ще заработи през 2022-а, компанията ще плати $825 милиона