Американската компания Albemarle Corp., световен лидер при добива на литий, оттегли предложението си за сделка за закупуване на австралийската рудодобивна компания Liontown Resources, което беше за 4,2 млрд. долара. Решението на Albemarle беше повлияно от факта, че най-богатата австралийка - Джина Райнхарт, чрез своята компания Hancock Prospecting, увеличи своя дял в Liontown Resources до 19,9%, и така стана най-големият инвеститор в компанията.

Както отбелязва Bloomberg, това й позволява, ако тя желае, да блокира гласуването на акционерите за продажбата на Liontown Resources на американската компания.

Liontown притежава две крупни находища на литий в Западна Австралия. Началото на добива при водещия проект на компанията в Катлийн Вали е планирано да започне в средата на 2024 година. Това е едно от най-големите и най-висококачествени отлагания (находища) на литий в твърди скали в света.

Albemarle се стлеми към покупката на Liontown още от началото на тази година. Първата оферта, направена от Albemarle, беше отхвърлена от Борда на директорите на австралийската компания. Тогава те сметнаха офертата от 2,5 австралийски долара за акция за неприемливо ниска.

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

През 2021 г. светът е произвел 540 000 метрични тона литий, прогнозите са търсенето да достигне над 3 милиона през 2030 г.

Четвъртата оферта на Albemarle, направена през септември, е била приета от ръководството на австралийската компания и се очакваше тя да бъде подкрепена и от акционерите. В ситуацията обаче се намеси Джина Райнхарт, която е натрупала крупното си състояние основно чрез находищата на желязна руда в Западна Австралия. Така делът й в Liontown стана нейната най-голяма инвестиция при производството на литий.

От Liontown коментират за Bloomberg, че американската компания ги е предупредила, че няма да продължът с процедурата по подготовката за покупката, поради "нарастващите трудности, свързани с реализацията на сделката".

Цените на акциите на Liontown са се понижили с близо 8% от последната оферта на Albemarle досега. Те реагират и на настоящото решение на Albemarle с допълнителен спад с 0,83%. Акциите на Albemarle пък поевтиняха вчера с 4,34%.

Американският производител на литий Albemarle със скок на нетната печалба от 60%

Най-големият производител на литий в света със скок на нетната печалба от 60%

Компанията увеличи прогнозата си за годишната печалба