Петролната компания Exxon има планове да започне добив на литий в Арканзас от 2026 година, съобщава Reuters, цитирайки свой източник от корпорацията. Добивът е планиран в американския щат Арканзас.

Литият е най-използваният метал за производството на батерии за електромобили. Желанието да участва в развитието на сектора се приветства от производителите, които търсят всякакви източници на литий. Според плановете на Exxon добивът ще бъде по нова технология - металът ще се извлича от солни отлагания.

Снимка 595163

Любопитно е, че именно Exxon разработват първата презареждаща се литиево-йонна батерия в средата на 70-те години на 20-и век. Компанията се отказва от проекта си и реално той не стига до търговско разпространение. Сега обаче, заедно с партньори си Tetra Technologies, планира да добива по 10 000 тона годишно литий. Според оценките това е достатъчно за производството на 100 000 батерии за електрически автомобили.

Магнати се борят за контрол над мина за производство на литий

Магнати се борят за контрол над мина за производство на литий

Бизнес интереси за над $1 милиард

Петролните компании по света са изправени пред силен натиск от страна както на еколози, така и на акционери да намалят въглеродния отпечатък от дейността си. При добивът на петрол се отделят течности, богати на литий и технологията по добиването му може да превърне секторът в един от най-големите доставчици на метала в света, коментират експерти.

Към момента най-големите производители на литий в света остават оптимистични по отношение на дългосрочното търсене на батерийната суровина в разгара на неотдавнашните спадове на цените, подхранвани от нарастващите опасения, че глобалният темп на налагане на електрически превозни средства се забавя.

Компаниите LG Energy Solution, General Motors, Honda и други производители на автомобили и батерии преразгледаха в посока надолу плановете си за разширяване в електромобилния сегмент през последните седмици, отчасти поради нарастващите лихвени проценти, което от своя страна подклажда опасения от пренасищане с доставките на литий.

Въпреки че търсенето на ултралекия метал за батерии все още се очаква да нарасне тази година спрямо нивата от 2022 г., прогнозите на инвеститорите за бърз растеж на индустрията бяха смекчени от по-слабите тримесечни отчети на компании като Albemarle, Pilbara Minerals и Livent.

Нов проект за добив на литий подкрепя САЩ в конкуренцията с Китай

Нов проект за добив на литий подкрепя САЩ в конкуренцията с Китай

Ще има ли нов играч в индустрията?