Едни от най-известните австралийски магнати от миннодобивната индустрия се включват в борбатата за бъдещето на производителя на литий Azure Minerals. Предприемачите са изградили дялове, които общо възлизат на 30%, с които могат да блокират вече договорената оферта за придобиване на компанията от чилийската SQM за $1 милиард, съобщава Bloomberg.

През последните месеци литиевата индустрия стана свидетел на редица оферти за придобиване и сделки. Това ясно подчертава решаващата роля на метала в енергийния преход и оптимистичните очаквания относно дългосрочното търсене. А интересът към малки и средни производители в Западна Австралия - един от най-обещаващите нови региони на литий в света, продължава да расте.

Снимка 595163

Миннодобивни гиганти, които десетилетия наред доминират в региона, също се фокусират върху сектора. Както Money.bg писа, веднага след като Azure се съгласи на предложението за придобиване на SQM в края на октомври, най-богатата жена в Австралия - милиардерката Джина Райнхарт, която е натрупала своето богатство покрай добива на желязна руда, обяви, че притежава 18% дял в компанията. На 3 ноември към нея се присъедини Mineral Resources - MinRes, водена от ветерана в минното дело Крис Елисън, която сега държи 12% дял в Azure.

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на американския производител на литий Albemarle

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на най-голямата компания за производство на литий в света

Защо се случи това и каква беше офертата

Акциите на Azure, която държи мажоритарен дял в литиевия проект Andover, се търгуваха за около 3,9 австралийски долара в Синди. По този начин книжата на компанията остават доста над офертата на SQM от 3,52 австралийския долара за акция, което означава, че пазарът все още очаква по-добро предложение за поглъщане.

Вторият по големина производител на литий в света - SQM, е и най-големият акционер в Azure, като е натрупал дял, възлизащ на близо една пета от компанията. SMQ опитва да се разшири в Австралия като част от усилията за осигуряване на нови доставки.

Литий и в Африка

Първи голям проект за добив на литий в Африка е на път да подкрепи САЩ в нарастващата конкуренция на световния лидер Китай. Проектът е без китайско финансиране и ще подкрепи американските амбиции за развитие на местната индустрия за производство на батерии за електрически автомобили.

Половината от продукцията от мината Ewoyaa в Гана, която е изграждана от австралийската фирма Atlantic Lithium, е предназначена за рафинерия, която Piedmont Lithium планира да построи в Тенеси. Piedmont е вторият по големина акционер в Atlantic Lithium и се е договорил да предостави по-голямата част от средствата за проекта.

Инвестицията трябва да помогне за облекчаване на потенциални бъдещи ограничения на доставките отвъд океана и да осигури решаващи ресурси, с които да помогне за намаляването на зависимостта на САЩ от Китай, коментират от Piedmont.

Китай инвестира сериозно в литиеви мини в Зимбабве, Мали и Демократична република Конго, за да осигури металите за батерии за своята бързоразвиваща се индустрия за електрически автомобили. Доставката на стратегически важни минерали за батерии, включително литий, никел и кобалт, става все по-наложителна заради ценовата волатилност и натиска в лицето на американската администрация върху компаниите, които трябва да намалят своята експозиция спрямо Китай.

Нов проект за добив на литий подкрепя САЩ в конкуренцията с Китай

Нов проект за добив на литий подкрепя САЩ в конкуренцията с Китай

Ще има ли нов играч в индустрията?