Първи голям проект за добив на литий в Африка е на път да подкрепи САЩ в нарастващата конкуренция на световния лидер Китай. Проектът е без китайско финансиране и ще подкрепи американските амбиции за развитие на местната индустрия за производство на батерии за електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Половината от продукцията от мината Ewoyaa в Гана, която е изграждана от австралийската фирма Atlantic Lithium, е предназначена за рафинерия, която Piedmont Lithium планира да построи в Тенеси. Piedmont е вторият по големина акционер в Atlantic Lithium и се е договорил да предостави по-голямата част от средствата за проекта. 

Инвестицията трябва да помогне за облекчаване на потенциални бъдещи ограничения на доставките отвъд океана и да осигури решаващи ресурси, с които да помогне за намаляването на зависимостта на САЩ от Китай, коментират от Piedmont.

Снимка 557205

Източник: iStock

Китай инвестира сериозно в литиеви мини в Зимбабве, Мали и Демократична република Конго, за да осигури металите за батерии за своята бързоразвиваща се индустрия за електрически автомобили. Доставката на стратегически важни минерали за батерии, включително литий, никел и кобалт, става все по-наложителна заради ценовата волатилност и натиска в лицето на американската администрация върху компаниите, които трябва да намалят своята експозиция спрямо Китай.

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на американския производител на литий Albemarle

Как най-богатата австралийка "саботира" сделка на най-голямата компания за производство на литий в света

Защо се случи това и каква беше офертата

Всички искат да добиват литий

Въпреки че цените на лития се понижиха от миналогодишния си връх, надпреварата за метала привлече големите миннодобивни компании, автомобилните производители и дори петролните концерни. Прогнозираният дефицит от 2025 г. също стимулира търсенето на нови доставки.

"Piedmont е готова да приеме равен дял в проекта в Гана, докато потенциалните китайски поддръжници искат контролен пакет", заяви изпълнителният директор на Atlantic Lithium Кийт Мюлер.

Американската компания, която доставя суровини на Tesla и LG Chem, през август упражни опция за придобиване на първоначален дял от 22,5% в Ewoyaa и се ангажира да финансира първоначално $70 милиона, които са необходими за разработването на актива. Освен това компанията ще осигури половината от допълнителните разходи след това.

Ewoyaa е третият по големина литиев проект в Африка и е в процес на разработка. Тя ще се възползва от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента на САЩ Джо Байдън, който предлага данъчни стимули в подкрепа на веригата на доставки на електромобили в страната.

"Това, което IRA прави за мен, е, че ми дава сигурност, че 50% от моя добив отива в съоръжение за хидроксид, което е предназначено за стимулирано преобразуване на батерии", коментира Мюлер.

Atlantic Lithium, която все още чака оценка за въздействието върху околната среда и съответното разрешително, иска да произведе първия си литиев концентрат в Ewoyaa през второто тримесечие на 2025 година. Производството в промишлен мащаб ще започне едва през 2026 г. с планиран обем от 36 хил. тона еквивалент на литиев карбонат - достатъчно, за да се захранят 800 000 електромобила Tesla.

Компанията обмисля да преработва фелдшпат - вторичен продукт, който се използва в керамиката и плочките - както и да произвежда литиеви химикали с по-висока стойност от продукцията, която не е предназначена за Piedmont.

Прогнозите показват, че мините в Африка ще увеличат производството на литий повече от 70 пъти до 2030 г. в сравнение с обема от миналата година. Това би увеличило дела на Африка в световното предлагане на 14% от сегашния 1%.

Източногерманският град в центъра на новата „златна треска“... за литий

Източногерманският град в центъра на новата „златна треска“... за литий

Близо сме до произведен в ЕС литий