По-сериозните рестрикции в Китай за овладяване на коронавируса и в частност новия Делта вариант това лято увеличиха притесненията за силата на втората по големина икономика в света, пише CNN.

Ръстът на продажбите на дребно се забави до 2,5% през миналия месец, в сравнение с година по-рано, сочат данни от националната статистика на страната. Данните не са никак добри, имайки предвид, че прогнозата на икономисти беше за ръст за ръст от 7%. Според властта по-бавния растеж се дължи именно на огнищата на Covid-19 и наводненията, след които пътуванията почти спряха, а разходите за летните отпуски се свиха.

Освен това страната въведе нови ограничения за пътуване в разгара на лятото, което доведе до спад в посещенията на ресторанти с 4,5% в сравнение с миналата година. нещо повече - за да се спрат новите инфекции, Китай последва агресивна стратегия като затвори цели градове, отменя полети и спря дори някои пристанища заради случай на Covid. Подходът сработи, но за сметка на икономическата активност.

Освен продажбите на дребно и производството обаче китайската икономика трябва да справя и с други проблеми, включително голяма криза, пред която е изправен имотният сектор.

Започналите нови жилищни проекти са спаднали с 3,2% през първите осем месеца на годината. Според икономистът от Capital Economic Джулиан Еванс-Причард правителствените ограничения за заеми сред предприемачите сериозно натоварват сектора.

Вчера стана ясно, че китайският гигант за недвижими имоти Evergrande Group не може да продава имоти и други активи достатъчно бързо, за да обслужва огромните си дългове от 300 милиарда щатски долара и че паричният му поток е под "огромен натиск".

Компанията е един от най-големите играчи в сектора на недвижимите имоти в Китай и с вчерашното си изявление вече предизвика пазарни сътресения в страната, а акции й се сринаха.

Инвеститорите се притесняват, че необслужването на големия дълг може да окаже влияние върху банковата система на Китай. Evergrande е една от най-задлъжнелите компании в света. Стигна се и до протести от страна на инвеститорите.

Междувременно целта на китайските власти е да спрат спекулациите с имоти според икономистът Тинг Лу от японската банка Nomura. За целта регулаторите затрудняват финансирането на строителните предприемачи, а домакинствата да купуват жилища в Китай. Освен на Evergrande, новите правила повлияха и на други фирми за недвижими имоти.

Като цяло правителството се стреми да направи така, че закупуването на имот да не бъде цел за гражданите. Още през 2016 година президентът Си Цзинпин обяви, че имотите са за живеене, а не за спекулиране.

На този фон продажбите на нови жилища са се сринали с 23% на годишна база през юли, сочи анализ на пазарите от 30 китайски града на компанията Wind.

Междувременно коронавирусът продължава да спъва икономиката, след като стана ясно за нови огнища в югоизточна провинция на страната.