Китай ще намали съотношението на задължителните резерви и ще подобри условията за финансиране този месец, тъй като ликвидността се затяга около празниците на пролетния фестивал, твърди най-голямата компания за ценни книжа в страната, съобщава Bloomberg.

Свежото търсене на средства ще достигне близо 4,3 трилиона юана (625 милиарда долара) през януари, според изчисленията на Citic Securities и Bloomberg. Жителите на континента ще изтеглят 1 трилион юана пари в брой за подготовка за празника, когато се подаряват пари в червени пликове. Плащанията за корпоративен данък и падежът на междубанковия дълг на кредиторите също ще намалят ликвидността, което ще накара властите да засилят паричните инжекции.

Снимка 398075

"Народната банка на Китай ще инжектира значително количество евтини средства, за да запълни капиталовата дупката", казва Минг Минг, ръководител на Citic за изследване на фиксираните доходи. Властите ще намалят съотношението на задължителните резерви и ще осигурят финансиране за кредиторите, които дават заеми на частни компании през януари, казва той.

Китай съкрати размера на паричните средства, които банките трябва да заделят като резерви четири пъти миналата година, когато страната се бореше с по-бавен икономически растеж, регистрира неизпълнение на корпоративни облигации и започна търговска война със САЩ. Последният знак за облекчения дойде миналата седмица, когато Народната банка на Китай преразгледа правило, за да увеличи въздействието на предишните съкращения. China International Capital заяви, че това може да освободи до 400 млрд. юана ликвидност.

Междубанкова ликвидност се разхлаби тази седмица след сезонно свиване в края на годината. Този месец кредиторите в страната ще си платят 822 милиарда юана от краткосрочен дълг, теглен между тях един и още 390 милиарда юана на Банката за средносрочния ѝ инструмент за кредитиране, според изчисленията на Bloomberg. Фактори като плащането на корпоративния данък ще отнемат 1,2 трилиона юана, казва Citic.

Народната банка на Китай вероятно ще инжектира парични средства чрез провеждане на "значителни" резервни споразумения за обратно изкупуване с банки и ще намали съотношението на задължителните резерви през януари, според бележка от Huachuang Securities.