Китай успя да стабилизира икономиката си. През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя се повишава с 6,4 процента - надхвърляйки очакванията на икономистите и постигайки темп, равен на този от предходните три месеца, пише Bloomberg.

Част от добрия резултат се дължи и на спешните мерки, предприети от Пекин, включително кредитирането, намаляване на ДДС и други стимули.

През март производството подскочи с 8,5 процента на годишна база, далеч над очакваното. Продажбите на дребно се увеличиха с 8,7 процента, а инвестициите - с 6,3 процента през тримесечието.Инвестициите от държавните компании се забързаха до 6,7 процента, докато от частните забавиха темп до 6,4 процента, подчертавайки ролята на правителството.

По-доброто от очакваното представяне ще даде живот на дебата дали са нужни още стимули или централната банка и финансовото ведомство трябва да се отдръпнат. Според анализатори, стимулите скоро няма да бъдат увеличени, но няма и да бъдат намалени - поне до края на годината.

Икономисти предвиждат, че през 2019 г. Китай ще нарасне с 6,2 процента, от 6,6 процента миналата година.

HSBC: Растежът в Китай стигна дъното и икономиката ще се представи по-добре от очакваното

HSBC: Растежът в Китай стигна дъното и икономиката ще се представи по-добре от очакваното

Експертите от банката смятат, че БВП в страната може да нарасне с 6,6% през 2019-а