Текстилната индустрия в Турция има дълголетни традиции - още от времената на Османската империя. И до наши дни турците се радват на добро име като производители. А 8% от работещите в страната са заети в този сектор.

Бабадаг е един от центровете на турската текстилна индустрия. В този малък град в западната част на Анатолия живеят около 7000 души. От столетия основният поминък там е производството на текстилни изделия. Бабадаг е смятан за люлка на турската текстилна индустрия, макар че вече из страната има и далеч по-големи продукционни центрове.

В това градче винаги досега са усъвършенствали тясната си специализация: те поставят акцент не върху масовата продукция, а върху специалните поръчки. Градът е особено известен с хубавите сватбени дрехи, които се шият там. Големите филмови студиа от Холивуд също са поръчвали костюми на това място.

Вече над 11% от турците са безработни

Но ето, че дойдоха други времена. Близо 4000 тъкачни стана спряха работа. Причината: силно увеличените цени на електроенергията и инфлацията. Много от предприятията не са в състояние да си плащат сметките и бяха принудени да спрат производството. Това има тежки последици за работниците - принудени са да си стоят вкъщи без да получават заплати, а в същото време разходите за живот растат, защото парите се обезценяват.

Шахин Четин е предприемач от текстилната индустрия от 25 години насам. Притежава малка фирма с 20 тъкачни стана и трима работници. Последната му сметка за ток предизвикала истински шок: увеличение на цената със 127% спрямо предходния месец. Шахин бил принуден да спре машините и да изпрати работниците у дома. Какво го очаква занапред - не знае. Чуди се дали да не повиши цените, но се опасява, че така ще пропъди клиентите - истински дяволски кръг.

Сегашната ситуация е истинска катастрофа - не само в икономическо отношение. Хората се безпокоят от високата безработица. Турският статистически институт TÜIK тъкмо публикува новите си данни: нивото на безработицата визлиза на 11,2%, а се предполага, че действителното ниво е още по-високо.

Инфлация, недостиг на газ и президентски избори

Турция страда от енергийна криза, недостигът на газ създава все повече проблеми. Един от важните вносители на суровината - Иран - доставя ту съвсем малко, ту малко повече, а понякога - изобщо нищо. В резултат се стига до спирания на тока и редица прекъсвания в производството. А когато има ток, сметките растат. Галопиращата инфлация оскъпява всичко и дърпа цените на енергията нагоре.

В Турция за пръв път изпитват толкова големи затруднения в енергийната сфера. Расте безпокойството от възможни нови проблеми и спирания на доставките на газ. Предприемачи се опасяват, че славата на Турция като надежден производител ще пострада. Обезценяването на турската лира и следваният от президента Ердоган нетрадиционен курс на снижавания на лихвите в паричната политика така или иначе поставят страната във фокуса на международния интерес.

Идната година в Турция предстоят важни избори. Президентът Ердоган иска да бъде преизбран, затова не може да си позволи сериозни икономически проблеми. Но да се прекрати кризата не е лесно. Турската централна банка очаква, че през май инфлацията ще достигне своя апогей - от 55%.

Текстилният предприемач Четин и хората в Бабадаг се надяват, че тъкачниците отново ще заработят. Ново покачване на енергийните цени обаче може да осуети това и да унищожи местната текстилна индустрия.